Artist Interview: Anke Roder

Taiteilijatapaaminen: Anke Roder

Sunglow 2020
encaustic and oil paint on wood
21 x 18 cm

Anke Roder (Bayreuth 1964) on hollantilainen maalari, joka asuu Zandeweerissa Alankomaiden pohjoisrannikolla. Hänen studiotaan ympäröi suuri taiteilijapuutarha, joka koostuu luonnon monenlaisista väreistä, jotka vaikuttavat hänen maalauksiinsa ja yhdistävät kasvien muodon ja rakenteen. Nämä luonnon värit ovat erittäin tärkeitä hänen maalauksilleen. Punertavalla taivaalla on samanlaiset vaaleanpunaiset ja punaiset sävyt kuin kukkivilla ruusuilla, käännettynä värisävyinä hänen maisemissaan. Rannikkokävelyt heijastavat suurempaa tilaa. Maalauksissa pilvet, sävyt ja varjot, valon heijastukset tuovat maalaukseen meditatiivisen filosofisen tilan. Roder on aina ollut syvästi kiinnostunut luonnonympäristöstä ja ilmiöistä ja työskentelee tietoisena siitä, että hän on osa suurempaa kuvaa.


Aan de Kust ( At the Coast) 2019
encaustic and oilpaint on oakwood
21 x 18 x 4 cm

Voitko kertoa kuka olet ja mitä teet?

Olen syntynyt Saksassa (Bayreuth), ja muutin monta kertaa asuessani Saksassa (isäni työskenteli tekstiilisuunnittelijana ja joutui perustamaan uusia osastoja useisiin paikkoihin) vartuin lapsuuteni pienessä kaupungissa ja kylässä Schwarzwaldissa ja asuin Alankomaissa josta äitini on kotoisin 11-vuotiaasta alkaean. Asuin kaikkialla Alankomaissa, aloitin etelästä, opiskelin keskellä ja nyt työskentelen ja asun pohjoisessa lähellä Northseaa. Olen maalari, rakastan työskennellä myös paperilla ja kirjoitan säännöllisesti freelance-pohjalla nykytaiteesta ja taiteilijoista.

Mitä teemoja käsittelet työssäsi?

Luonto, väri, tila, valo, horisontti, koskettavuus, tyyneys, läpinäkyvyys, maalausliike.

Dahlia 2019
encaustic on oak wood
26 x 18 cm

Milloin ja miksi aloit käyttää mehiläisvahaa työskentelyssäsi?

Joitakin vuosia taidekoulun valmistumisen jälkeen työstin installaatiota nimeltä ”De kleurenleer volgens de natuur” (luonnon teoria). Tutkin erilaisia ​​materiaaleja abstrakteilla yksivärisillä materiaaleilla ja olin kiinnostunut siitä, miten aika vaikutti väreihin käyttämällä kuparia, oksidoitua kuparia, tekstiilejä, kumia sekä erilaisia ​​maaleja ja pigmenttejä. Tällä tavoin löysin mehiläisvahan, jonka tuoksu on hunajaa ja luonnon okraa. Sen sulattaminen täytti studioni tällä luonnon tuoksulla, ja mehiläisvahan maalia voi käyttää niin monipuolisesti. Ensimmäiset kokeiluni olivat kaikki abstrakteja maalauksia, testaten kaikkia mahdollisia tapoja käyttää siveltintekniikoita, reliefejä, maalata hitaasti sileille pinnoille tai maalata erittäin nopeasti ja kevyesti. Kun lisäsin pigmenttejä ja huomasin, että raaka vahaväri vaikutti värin kirkkauteen, aloin käyttää puhdistettua mehiläisvahaa.

Mitkä mehiläisvahan ominaisuudet houkuttelevat sinua?

Pidän puoliläpinäkyvistä ominaisuuksista ja tavasta, jolla pigmentit heijastavat valoa tässä läpikuultavuudessa. Minulle se on paras tapa kokea värit erittäin puhtaalla tavalla. Nestemäinen sulanut maali kiinteytyy menettämättä sen nestemäisiä ominaisuuksia.

Full Moon 2019
encaustic and oilpaint on oakwood
37 x 22,5 x 4 cm

Millainen on luova prosessi?

Aamuisin luen, kirjoitan, vastaan ​​sähköposteihin ja menen rantakadulle tyhjentämään pääni. Katson työtä, jonka olin tehnyt edellisenä päivänä. Melkein joka viikonpäivä lounaan jälkeen maalaan, aloitan mehiläisvahan sulattamisen, joka kestää noin tunnin. Käytän sitä aikaa paneelien valmisteluun tai paperille valmistamiseen. Paras maalausaikani on myöhemmin iltapäivisin illallisaikaan, joskus jatkan maalaamista iltaisin. Työn jälkeen olen yleensä selannut sosiaalista mediaa ja reogoing kommentteihin ja valitsen joitain uusia teoksia Insta-sivulleni Le Jardin RoBo.

Mikä rooli taiteilijoilla on yhteiskunnassa?

Tietoisuus on ensimmäinen mieleeni tuleva sana. On olemassa monia rooleja ja tapoja yhdistää tai reagoida yhteiskuntaan. Taiteilijana seison mieluummin kohti luonnon kauneutta. Minulla ei ole illuusioita siitä, että taide voisi muuttaa maailman ja ihmiskunnan toistuvaa historiaa. Ihmisenä uskon kiivaasti, että meidän on huolehdittava luonnollisesta ympäristöstämme, valtameristämme, ilmastosta, kasviston ja eläimistön ekosysteemeistä ja että meidän on suojeltava tätä haavoittuvaa tasapainoa.

Eilandlicht ( The light of Isles) 2017
encaustic and oilpaint on driftwood
17 x 30 x 4 cm

Mikä inspiroi sinua?

Inspiraatiota on kaikessa: taiteessa, luonnossa, vuodenajan vaihtelussa, matkoissa, filosofiassa, luonnontieteessä, kirjallisuudessa, runoudessa, musiikissa, rantakävelyissä ja puutarhassani.

Mitä olet oppinut taiteilijauraltasi, jonka haluat kertoa muille taiteilijoille?

Työskentele ahkerasti, ole kiltti, yritä työskennellä ilman egoa, tee paljon, paranna, näytä töitäsi ja kommunikoi työsi kautta.

Ja kaksi kirjaa, jotka olivat minulle erittäin tärkeitä:

Agnes Martin – Writings,  2005, Publisher Hatje Cantz Publishers

Kuo Hsi -An essay on landscape painting

Molemmat taidemaalarit kirjoittavat taiteilijan mielestä ja löytävät sanoja, jotka kuvaavat luomista ja parhaita olosuhteita oman polun seuraamiseksi ja työn tekemiseksi.

Luuletko, että taiteilija tarvitsee lopullisen tavoitteen työssään? Jos näin on, mikä on sinun?

Kyse on tasapainosta, näyttelyt ovat upeita tavoitteita työntää itseäsi kohti parasta. Toisaalta taiteilijaresidenssit ovat niin tärkeitä työskentely mahdollisuuksia työskennellä uudessa ympäristössä ja tarjoamaan aikaa tutkimukselle. Maalaus on itsessään elintärkeää, vain aloita ja tavoitteesi ilmestyy.

Mitä et voisi elää ilman taiteilijana?

Studiotila ja sisäinen tulipalo

Anke Roder in her studio in Zandeweer, the Netherlands, photographer Hans de Bruijn

Where to follow Anke Roder:

WEBSITE :  ankeroder.nl

FACEBOOK : www.facebook.com

INSTAGRAM : instagram.com/ankeroder/

instagram.com/le_jardin_robo/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *