Artist Interview: Cornelia Konrads

Taiteilijatapaaminen: Cornelia Konrads

moment of decision (2004)
Winter Art Biennal Luleå (Ruotsi)
Installation next to a playground in the forest
snow, steel rope, fishing line
8.0 x 6.0 x 1.0 m

Olen niin innoissani jatkaessani taiteilijahaastattelujani Cornelia Konradsin kanssa. Hän syntyi vuonna 1957 Wuppertalissa, Saksassa. Kondrads on opiskellut filosofiaa ja kulttuuritieteitä ja työskennellyt taiteilijana vuodesta 1998 lähtien. Hänen taiteellisen työskentelynsä pääpainopiste on ollut paikkakohtaiset veistokset ja esineet. Hän on tehnyt monia tilaustöitä julkisiin tiloihin, veistospuistoihin ja yksityisiin kokoelmiin. Hän on myös osallistunut erilaisiin veistos- ja maataideprojekteihin Euroopassa, Aasiassa, Australiassa, Amerikassa ja Afrikassa.


Voitteko selittää kuka olet ja mitä teet?

Olen kuvanveistäjä, joka työskentelee Saksassa, mutta työskentelen myös monissa muissa maissa. Työni on pohjimmiltaan paikkakohtaista taidetta. Työni aina liittyvät tiettyyn paikkaan ja suurin osa rakentamisesta tapahtuu paikan päällä. Tila johon rakennan taideteokseni ei ole vain tausta minulle, vaan haluan että teos myös sulautuu osaksi tilaa, ikään kuin se olisi aina ollut siellä.

Mitä teemoja käsittelet työssäsi?

Itse miellän taideteoksen luomisen matkana. Elämä on matka ja taide heijastaa elämää. Kirjaimellisesti paikkakohtaisia teoksiani edeltää ja seuraa aina matka. Tavallaan tämä matka on osa työtäni. Viittaan siihen ja puhun matkustamisen näkökohdista: kulku, liike, muutos, ohimenevyys.

bridge (2018)
Blackfoot Pathways – Sculpture in the Wild, Lincoln MT (Yhdysvallat)

Kuinka käytäntösi on kehittynyt ajan myötä? Mikä on ollut sen tärkein ajuri?

Aloitin grafiikalla ja maalauksella, sitten integroidulla kollaasilla ja painolla. Avaruuden illuusio on aina kiehtonut minua, joten oli vain loogista, että teokseni muuttuivat yhä tilallisemmiksi. Kolmiulotteisen kuvamateriaalin suhteen minua kiinnostaa enimmäkseen kysymys siitä, miten se vuoropuhelee ympäröivän tilan kanssa. Ei ole väliä onko se kaupunkipaikka, sisätila tai ulkona – jokaisella paikalla on historia, oma tilan muistinsa ja tietty ilmapiiri – pidän siitä, työssäni yritän että taideteos omaksuu nämä erityispiirteet ja tekee niistä näkyviä.

Mikä rooli taiteilijoilla on yhteiskunnassa?

Taiteilijan tulee pysyä hieman niin sanotun “terveen järjen” ulkopuolella. Olla tarkoituksellisesti hieman hölmö ja kysyä kysymyksiä jotka yleisesti voivat vaikuttaa hulluilta, ja joihin taiteilijan ei tarvitse antaa vastauksia.

rupture (lacmé’s dream) 2019
Art season 2019 – Domaine de Chaumont sur Loire / Centre for Arts and Nature (Ranska)

Voitko kuvailla tosielämän tilanteen, joka inspiroi sinua luomaan?

Varhainen aamu studiossani, sekä kuppi hyvää kahvia!

Kävely tuntemattomilla kaduilla ja poluilla.

Kylpeminen.

Kun luot paikkakohtaisia veistoksia, mistä prosessisi alkaa?

Ensimmäinen lähestymistapa tuntemattomaan paikkaan on minulla aina käveleminen – ilman tiettyä määränpäätä. Seuraan maiseman, muotojen, äänien, hajujen, raitojen, valotilanteiden vetovoimaa. Näiden kävelyjen aikana kerään mielessäni inspiraatiota polun varrelta löytämieni tapahtumien, materiaalien, paikallisen arkkitehtuurin tai kasvillisuuden ominaisuuksista – kunnes pääsen tilaan, jossa kaikki nämä havainnot tiivistyvät kuvaksi.

Tiedän, että olen löytänyt etsimäni, kun nämä kolme asiaa kohtaavat: selkeä kuva, jonka voin visualisoida tilaan, työ on teknisesti toteutettavissa ja se on loogisessa suhteessa aikaisemmin matkallani kerättyihin tietoihin. Tämä kokonaisuus yhdistyy minulla tarkaksi tunteeksi josta tiedän että voin aloittaa veistoksen tekemisen.

walkaway (2013)
2nd International Land Art Biennale, Plettenberg Bay (South Africa)
Site: dune area between the ocean and a river mouth; quoting the numerous wooden walkways and stairs along the beach
wood
15.0 x 3.0 x 1.2 m

Mitä olet oppinut taiteilijauraltasi, jonka haluat kertoa muille taiteilijoille?

Älä koskaan lakkaa yllättämästä itseäsi!

Luuletko, että taiteilija tarvitsee lopullisen tavoitteen työssään? Jos näin on, mikä on sinun?

Kyllä. katso edelliset vastaukset…

Mitä et voisi elää ilman taiteilijana?

Vapaus.


Seuraa täältä Cornelia Konrads:

WEBSITE :  www.cokonrads.de

LINKEDIN : www.linkedin.com/in/cornelia-konrads

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *